• Levering en plaatsing in heel Nederland
  • Wij nemen alle zorgen uit handen
  • Persoonlijke, unieke en betaalbare grafmonumenten
  • 25 jaar garantie

Grafstenen Barneveld

Ewijk Grafstenen plaatst grafstenen in Barneveld, waaronder op begraafplaats ‘De Plantage’. De gemeente Barneveld heeft vijf begraafplaatsen in eigendom en beheer:

~ De Plantage in Barneveld
~ Diepenbosch in Voorthuizen
~ Westerveld in Terschuur
~ Veluwegaard in Kootwijkerbroek
~ Begraafplaats Kootwijk
Er zijn ook zgn. ‘bijzondere begraafplaatsen’ in de gemeente Barneveld:

De begraafplaats in Garderen is eigendom van het plaatselijk Kerkbestuur

De begraafplaats in De Glind is eigendom van het bestuur van de Rudolphstichting

Op de gemeentelijke  Begraafplaats De Plantage zijn algemene graven en particuliere graven, en algemene en particuliere kindergraven. De maatvoering van particuliere graven is 2 x 1 meter en voor kindergraven is dit 140 x 0.7 meter.

Barneveld in de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Barneveld erg te lijden onder het oorlogsgeweld vanwege de ligging aan de Grebbelinie. Bij de Duitse aanval in mei 1940 werd de bevolking geëvacueerd, evenals het vee. De meeste mensen moesten naar Lunteren.

Door het zgn. Plan Frederiks – een initiatief van van secretaris-generaal Frederiks van Binnenlandse Zaken –kwamen in de gemeente Barneveld eind 1942 twee verblijfplaatsen beschikbaar voor de opvang van ongeveer 700 joodse Nederlanders, zouden worden gevrijwaard voor deportatie, op basis van ”verdiensten voor de Nederlandse samenleving” . Deze verblijfplaatsen waren “Huize De Biezen” kasteel “De Schaffelaar”. Maar deze toezegging van vrijwaring hield de Duitse bezetter niet. Eind september 1943 moesten de Joden uit Barneveld naar Kamp Westerbork en vandaar naar Theresienstadt. Daar stierven velen van hen. In februari 1945 werd van de overigen een aantal vrijgelaten bij een uitwisseling en zij werden naar Zwitserland overgebracht. Bij de oprijlaan van Kasteel “De Schaffelaar” is in 1987 een monument van geplaatst, ter herinnering aan de internering van de “Barneveld-groep”. Dit monument is van de hand van kunstenaar Ralph Prins.

Oorlogsmonument begraafplaats De Plantage

Oorlogsmonument begraafplaats De Plantage

Op het voorterrein van de begraafplaats De Plantage staat ook een oorlogsmonument. Deze is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen door oorlogshandelingen en aan de gesneuvelde KNIL-militairen in voormalig Nederlands Indië.Op 24 april 1999 is dit oorlogsmonument onthuld. Het ontwerp is van G.A. Overeem.

Het monument bestaat uit een zuil van zwart natuursteen. In de zuil is een breuk uitgehouwen en op de zuil is een tekst aangebracht. Voor de zuil zijn drie kleinere zwarte zuilen geplaatst met een daarop een tekst.De tekst op de zuil luidt: Elke oorlog is een breuk in de beschaving”.

De tekst op de linker zuil luidt: “Gevallenen, zowel militairen, burgers als verzetsstrijders,
tijdens de Tweede Wereldoorlog”

De tekst op de zuil in het midden luidt: “Gevallen militairen in Nederlands Oost-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea  1945 1950 1962″

De tekst op de rechter zuil luidt: ‘Gevallen KNIL-militairen tijdens de Japanse overheersing van Nederlands Oost-Indië”

Categorieën

Aanbiedingen

©2015 Ewijk Grafstenen · · gemaakt met liefde door JVH webbouw
×

Stel uw vraag via WhatsApp!

Dank voor uw interesse in ons bedrijf. Waarmee kunnen we u van dienst zijn? Als u een vraag heeft klik hieronder, of mail naar info@ewijkgrafstenen.nl.

×