fbpx

In 6 stappen naar het juiste grafmonument!

033-2584729

Begraafplaatsen Amersfoort

Begraafplaatsen Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft een vijftal begraafplaatsen:Verscheidenheid aan grafstenen, begraafplaats Rusthof, Amersfoort

Algemene begraafplaats Amersfoort Rusthof, Dodeweg 31, Amersfoort

Begraafplaats Oud-Leusden, Vlooswijkseweg 2 (zijweg van Dodeweg), Leusden.

Rooms-katholieke begraafplaats Maranatha, Dodeweg-West, Amersfoort

Algemene begraafplaats Soesterweg, Amersfoort

Rooms-katholieke begraafplaats Onze Lieve Vrouwe kerkhof, Utrechtseweg, Amersfoort

Grafstenen aan pad, begraafplaats Rusthof, AmersfoortDe begraafplaats Rusthof is in 1931 aangelegd. De begraafplaats ligt aan de Dodeweg, een oude, vaker in Nederland voorkomende naam voor wegen die naar een oud, traditioneel, kerkhof (in dit geval dat van Oud-Leusden) leiden; vaak werd een Dodeweg uitsluitend gebruikt voor het transport van stoffelijke overschotten.

De Rooms-katholieke begraafplaats Maranatha, die onderdeel is van de Rusthof, ligt aan de andere zijde van de A-28 en heeft een ander karakter. Deze begraafplaats is een grasbegraafplaats. Begraafplaats Oud-Leusden is ook onderdeel van de Rusthof en ligt tegenover Maranatha, aan een zijweg van de Dodeweg.

Begraafplaats Rusthof kent 3 soorten eigen graven: padgraven, bosgraven en kindergraven. Bosgraven liggen niet op rij naast elkaar aan een pad zoals de padgraven, maar tussen de bomen. De kindergraven bevinden zich op een afgezonderd deel – een mooie, open plek in het bos – de zogenaamde Kinderhof. Naast de particulieren graven liggen hier ook algemene kindergraven.

Daarnaast zijn er ook huurgraven – anders genoemd:  gemeentegraven of algemene graven.

Op de begraafplaats bevinden zich verschillende verstrooivelden. Ook is er een urnenmuur, urnentuin en urnenheuvel.Urnenmuur begraafplaats Rusthof, Amersfoort

Er zijn op de Rusthof twee aula’s voor de uitvaartplechtigheden. De oudste is een monumentale aula uit 1931 en de grote ronde aula dateert van 2002. De begrafenisplechtigheden vinden meestal plaats in de monumentale aula. Dit gebouw heeft een prachtige akoestiek en er staat een mooi orgel. Het gebouw is ontworpen door Van de Tak in de zogenaamde Dudokstijl en heeft de status van rijksmonument.

Padgraven op begraafplaats Rusthof, AmersfoortBegraafplaats Rusthof is een zgn. ‘bosbegraafplaats’. Er staan altijd groene naaldbomen en loofbomen. Al wandelend over de soms glooiende paden op deze begraafplaats valt de bijzondere sfeer en het fraaie karakter op.

©2015 Ewijk Grafstenen · · gemaakt met liefde door JVH webbouw